“The correct understanding of Karate and its proper use is Karate-do. One who truly trains in this do (way) and actually understands Karate-do is never easily drawn into a fight.”

Gichin Funakoshi (1868-1957)

EK Wado Karate 2016

Impressie van het EK...

EK Wado Karate 2016

Pinan Sandan

Kata voor de 5e kyu groene...

Pinan Sandan

Kushanku

Exameneis vanaf 2e kyu...

Kushanku

Wat is Karate?

Wat is Karate?

Karate, letterlijk de kunst om met de lege hand te vechten, is een vechtkunst waarbij gebruik wordt gemaakt van vuist- en voettechnieken. Door de systematische training van bepaalde technieken, zoals het afweren van aanvallen en het plaatsen van tegenaanvallen, kan het menselijke lichaam zich als een doeltreffend wapen ontwikkelen. Het moderne Karate bestaat uit zelfverdediging en wedstrijdsport, maar de grootste groep beoefent het Karate om lichamelijk fit te worden en te blijven. Op de trainingen komen onderdelen als snelheid, kracht, durf en bewegingsinzicht aan de orde. Ook heeft Karate een positieve werking op het zelfvertrouwen.

Lees verder

Wat is kumite?

Wat is kumite?

Kumite betekent letterlijk 'vechten' en het is een essentieel onderdeel van het Wado Karate. Het kumite dient om (meestal combinaties van) basistechnieken te oefenen met een tegenstander. Met behulp van een tastbare tegenstander kan aandacht worden besteed aan factoren zoals de juiste afstand tot de tegenstander en het juiste moment om een (tegen)aanval te plaatsen. Ook kan aandacht worden besteedt aan de efficiënte uitvoering van de aanval en verdediging en aan zelfbeheersing bij het plaatsen van een tegenaanval. Er zijn verschillende soorten kumite.

Lees verder

Wat is kihon?

Wat is kihon?

Bij kihon worden de basistechnieken van het Karate beoefend. De karateka leert de exacte bewegingen van stabiel staan, stoten en trappen afweren, en aanvalstechnieken maken met zijn armen en benen. De beginnende karateka kan zich deze technieken eigen maken en tegelijk zijn souplesse, kracht en coördinatie verbeteren.

Lees verder

Pinan Nidan

Kata voor de 7e kyu gele...

Pinan Nidan

Wat is kata?

Wat is kata?

Kata betekent letterlijk 'vorm' en in het Karate bestaat een kata uit een reeks verdedigingen en tegenaanvallen, die op een logische manier zijn gecombineerd tot een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders.

Lees verder